Doe de deur open!

Zonder wrijving geen glans is een bekende uitspraak. Ik heb ooit een training gehad waarbij de trainer zei: ‘no pain, no change’. Tja, en dat klinkt dan eenvoudig. En jij herkent het ook; je ziet het gebeuren bij jezelf of juist bij medewerkers in je team.

Herken je het volgende:

  • zegt ‘ja’ en je doet ‘nee’.
  • bedenkt smoezen en excuses om niet te doen wat er eigenlijk te doen valt.
  • aan het einde van de dag baal je dat je niet ‘klaar’ bent.
  • duikgedrag en ontwijken

De brug over

Van iets bekends naar iets onbekends stappen, iets wat je nog niet zo goed weet of kent. Dan is de kans groot dat je brein bang is voor het onbekende waardoor weerstand ontstaat. Het is alsof je aan de ene kant van de brug staat en je de andere zijde nog niet goed kan zien, waardoor je je afvraagt of het écht zinvol is om eroverheen te gaan.  En wanneer vrijheid daarbij ook nog een belangrijke waarde voor je is, kan je je beperkt voelen wanneer je iets ‘moet’ doen.

In praktijk zie ik dat mensen elkaar gaan overtuigen of op elkaar in praten om energie erin te krijgen zodat er beweging komt. En lukt dit dan?

De kunst is om

  • Te herkennen dat de weerstand er is, erkennen dat je ‘nee’ doet.
  • ‘Ja’ zeggen tegen de weerstand; ‘ja, je wilt mij wat zeggen’.
  • Onderzoeken wat ervoor nodig is om ‘moeten’ om te zetten naar ‘willen’.
  • Onderzoeken welke overtuiging of waarde eraan verbonden is.

Weerstand kan verdwijnen wanneer deze er mag zijn en je ontdekt welke waarde erin verborgen zit. De waarde kan juist de sleutel tot de omslag zijn.

Zet de deur open

Stel je eens voor dat je het kan zien als iets wat erbij hoort en betekent dat er iets in beweging is! Dat een nieuwe ervaring voor de deur staat te trappelen om toegelaten te worden. Doe de deur open en laat de nieuwe ervaring binnen!

Herken je dit bij jezelf of juist bij medewerkers in je team? Laten we samen bespreken hoe de sleutel op tafel kan komen waarmee de deur opengezet wordt. Door coachsessies of als onderdeel van het Persoonlijk Leiderschap Coachingstraject.  Neem contact met mij op elly@ellysmitscoaching.nl /06-83634131

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>