Te strak is niet fijn!

ontwikkeling

Mijn zoon stuitert door het huis en maakt zich klaar voor de eerste voetbaltraining na de vakantie. Mam, ik pas mijn voetbalschoenen niet meer!’ Net voor de vakantie heeft hij zijn laatste gymles met opgepropte tenen in zijn gymschoenen gedaan. Het is duidelijk tijd voor een maatje groter in de schoenencollectie!

Maatje meer

Bij fysieke groei van kind naar volwassene weten we dat we elke keer uit de ene maat groeien en toe zijn aan de volgende maat. En daar kunnen we kleding en schoenen op afstemmen. Eenmaal volwassen, blijft het wat langer stabiel. En voel je jezelf soms klem zitten in je kleding of ongemakkelijk omdat het slobbert, dan zijn er verschillende manieren om er wat aan te doen. Heel praktisch een andere maat kopen of aan de slag gaan met voeding en beweging. Het is zichtbaar, voelbaar en in de meeste gevallen praktisch op te lossen.

Geen oude schoenen weg doen

In het leven kom je ook op veel andere gebieden mogelijkheden van groei tegen. Hoe weet je dat je iets ontgroeid bent en toe bent aan iets anders, als het bijvoorbeeld gaat om je relatie, vriendschap of werk?

De fases zijn hier minder zichtbaar en tastbaar. Speelt zich meer af op gevoelsniveau, gedachten en overtuigingen.  Het gaat heel geleidelijk (net als dat je ogen heel geleidelijk minder worden tot je op een dag denkt: nu toch eens naar de opticien!). De vraag is of je dit herkent en er iets mee gaat doen, of dat je het negeert en weg stopt. Dan kan het maar zo zijn je een beklemmend gevoel hebt of gaat ontwijken.

Wanneer je ‘geen oude schoenen wegdoet voordat je nieuwe hebt’, is de vraag: hoe lang blijf je doorlopen op die oude schoenen? Lap je ze elke keer op zodat je er weer even mee kan doen? Krijg je andere klachten als je op die oude schoenen blijft lopen? En hoe zorg je ervoor dat je een keuze hebt om aan nieuwe schoenen te komen?

Schrijf eens op:

  • Welk cijfer tussen 1-10 geef jij je in je baan (of een andere situatie zoals relatie of vriendschap)?
  • Ben je hier tevreden mee?
  • Zo ja; hoe hou je dit vast?
  • Niet tevreden: wat kan en wil je eraan doen?

Ben je niet tevreden, kijk dan naar wat jij kan doen om de situatie te beïnvloeden. Persoonlijk leiderschap gaat over zelf achter het stuur zitten. Eerlijk naar jezelf zijn en regie nemen. Keuzes maken die bij jou passen en zorgen dat het lekker past.

Time for change: de 5V-methode:

Wil je dit wel en vind je het nog niet makkelijk om dat zelf te doen, maak dan gebruik van het persoonlijk introvert leiderschap coachtraject. Vanuit verschillende invalshoeken verstreken we jouw leiderschap via de 5 V-methode. Ontdek wat er in jouw mogelijkheid ligt om invloed uit te oefenen op dat wat je wilt bereiken.

Neem contact met mij op voor een gratis intake gesprek; 06-83634131

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>