Alle begin is leuk

weerstand

weerstandAlle begin is leuk

De eerste week was het allemaal leuk en nieuw. De tweede week werd het al meer zoeken. En bij de derde week denk je: ‘als dit nóg 8 weken duurt, mijn hemel, dan weet ik het nog niet!’

Komt het je bekend voor?

De aankondiging vanuit de overheid om thuis te werken en thuis te leren. In eerste instantie passen we ons aan, kijken we praktisch hoe we het voor nu kunnen oplossen. ‘Ach, het is maar voor even’. Nu het wel eens langer kan gaan duren, is de vraag of  je oplossing duurzaam is. Of dat je juist nu op meer elementen wordt uitgedaagd. Vooral ook omdat je hiervoor zelf niet hebt gekozen!

Elastiek principe

Herken je het van andere momenten dat je iets anders wilde gaan doen, zoals meer sporten, gezond eten, je geduld bewaren? Of je er nu voor kiest of niet, in beide gevallen word je uitgedaagd. Je start gemotiveerd en het is de kunst om het vol te houden. Je nieuw aan te leren patroon vast te houden en niet terug te vallen naar het ‘oude’. Je brengt het elastiek op spanning en als je het even laat gaan, dan is de werking van het elastiek weg!

Een nieuw spoor

Het is aan jou hoe graag je de verandering wilt. Of dat, zoals nu, aanpassen aan de Corona situatie is, of een verandering van baan of effectief gedrag en vaardigheden. Je handelt vanuit een bepaald comfort: dat wat je zo bekend is en goed afgaat. Zo doen anderen dat ook en dat accepteer je van elkaar. Wanneer je wordt gevraagd (of uitgedaagd) om daaruit te stappen en het anders te gaan doen, dan wordt het spannend. Het kan schuren, ongemakkelijk zijn, je onzeker maken. Stop je dan of zet je door?

Weet dat 95% van ons gedrag onbewust is. Een verandering vraagt van je om eerst bewust te worden van je gedrag en hoe je je gedrag beïnvloedt. Dan begrijp je ook dat het even duurt voordat de verandering een nieuw patroon wordt. De wel bekende fasen van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam doorloop je in zo’n verandertraject.

Reisleider 

Je kan je laten verliezen in wat er allemaal gebeurt, je slachtoffer voelen en bij de pakken neerzitten. Je kan ook initiatief nemen en onderzoeken wat er wél kan. Daarmee word je weer de (reis)leider van je eigen levensreis. Leren van wat er nu te leren valt en dat meenemen naar de toekomst.

Als je nog niet weet hoe, dan zoek je een reisleider die jou daarin kan meenemen. In de vorm van coaching, training of online programma.  Je ontdekt wat je allemaal aan hulpbronnen bij je hebt (vaak meer dan je je bewust van bent) en hoe die je gaan helpen.

Voel je nu de onrust en heb je nog niet helder wat dan specifiek je vraag is? Neem contact met mij op zodat we in een eerste gratis gesprek kunnen sparren wat Persoonlijk Leiderschap voor jou kan betekenen. En welke wijze van leren het best bij je past: online training, individuele coaching of (groeps)training.

Bel mij:  06-83634131 of mail naar elly@ellysmitscoaching.nl

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>