Voorstelrondjes overleven en jezelf zijn: tips voor de bescheiden introvert

Het werkte eerst wel en nu niet meer! Welke uitdagingen kom jij tegen in deze tijd? En hoe gedraag je je daardoor anders, minder effectief?

Van slag zijn

Verzand je in details of analyseer je alles van achter naar voren. Loop je over van ideeën maar komt er niets uit je handen? Ben je normaal gesproken positief en voel je jezelf nu een mopperkont? Boos en ontevreden over anderen, de regering, de maatregelen, het werk, de vakantie enzovoort. Ik denk dat je niet de enige bent.

Ongetwijfeld is het de valkuil-kant van jouw kwaliteiten en drijfveren waar je in vastloopt. Onder druk ga je ander gedrag vertonen en anders communiceren. De eerste stap is herkennen.

Verantwoordelijkheid nemen

De balans weer terugvinden, dat is wat je wil! En dat kan door te onderzoeken waar jouw keuze zit. Verantwoordelijkheid nemen voor de keuze van jouw invloed.

Mooi hulpmiddel hierbij is de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid (Steven Covey). Kern van de boodschap is: focus je op de dingen waar je direct invloed op hebt. En onderscheid welke zaken buiten je invloedsfeer liggen, zoals het weer, gedrag van anderen, economische situatie en besluiten rondom Corona.

Start met de volgende tips:

1)    Schrijf op waar je tegenaan loopt. Welke weerstand, welke energie-vreters.

2)    Maak een lijst met zaken waar jij invloed op uit kan oefenen.

3)    Bespreek dit eventueel met iemand uit je omgeving of een coach.

4)    Kies waar jij verantwoording neemt voor jouw acties.

5)    En voer stap voor stap de acties uit.

Teken de twee cirkels en schrijf je inzichten erin. Waar heb je invloed op? Dat noteer je in het midden. Waar ben je wel bij betrokken en ben je afhankelijk, kan je zelf niet direct beïnvloeden. Zet dat in de buitenrand.  Zeker weten dat het je helpt!

Herken je dat je dit vaker hebt, niet alleen in de Corona-tijd? Dan wordt het tijd dat patroon te doorbreken. In de Persoonlijk Leiderschap Coachtraject kan je daaraan werken.

Neem contact op voor een gratis sessie om er meer over te weten.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>