Kanon aardappel?

betekenis

Kanon-aardappel!

Mijn 7-jarige zoon en ik zitten ’s ochtends in de keuken. We zijn net opgestaan en hij zit nog wat slaperig voor zich uit te kijken tot hij plotseling zegt: “hé mam, heb je weer een kanon-aardappel gekocht?” Ik sta stil, herhaal in mijn hoofd wat hij zegt en vraag mij af wat hij bedoelt. Ik kijk naar de richting waarin hij heeft gekeken en dan zie ik het. In de vensterbank ligt een …..granaatappel!

Ik vraag: bedoel je deze soms en hij knikt ja.

Granaat had hij gekoppeld aan een harde knal en maakte daar kanon van. En appel had hij vervormd naar aardappel. Tja, het begint beiden met een A. Samen kunnen we smakelijk om lachen om de nieuwe naam die hij had bedacht.

Hetzelfde plaatje, een andere gedachte

Hoe vaak komt het voor dat twee personen feitelijk hetzelfde zien en beiden er toch een andere betekenis aan geven? In de situatie met mijn zoon, zien we beiden eenzelfde stuk fruit liggen. In zijn brein gingen er verschillende laadjes open, onder andere een herinnering dat hij dit eerder had gezien, en hij het vervormde naar een kanon-aardappel. Hij zou vol overtuiging dat kunnen vertellen tegen iemand uit zijn klas die het fruit nooit gezien heeft. Die persoon zal die naam zo weer overnemen en de verwarring is ontstaan.

Deze situatie is klein en onschuldig en we hebben er heerlijk om gelachen. Toch kan jij, net als ik, ongetwijfeld situaties bedenken waarin een feitelijke situatie door eenieder anders wordt waargenomen. Wanneer ieder persoon met zijn eigen beeld blijft rondlopen en dit niet uitspreekt, wordt dit waarheid, met daarbij behorende gedachten, gevoelens en gedrag. De uitdaging is om met elkaar in dialoog blijven door vragen te stellen. Voorkomen dat je niet zomaar invult voor de ander.            

Herkennen

Herken je situaties waarin dat wat je zegt niet overkomt? Of je je niet begrepen voelt? Of dat je graag een ander gevoel of gedrag wil laten zien. Of je mee wilt in een verandering op het werk, en je tegelijkertijd het gevoel hebt dat je niet weet hoe?

Hoe mooi zou het zijn als je weet waaraan je kan werken om hierin te groeien. En dat kan!

Verschil omarmen door herkennen

De eerste stap is bewust worden, het herkennen. Daarna de ‘wil’ om het anders te doen. Een mogelijkheid die je zelf in kan zetten is feedback vragen aan mensen om je heen en te reflecteren op de situatie. Noteer de situaties. Naarmate je dit vaker doet, vormt er wellicht een patroon.

Herken je het en weet je nog niet hoe je dit kan veranderen, dan is sparren met een ander, zoals een coach, een goede oplossing. Vanuit de NLP-gedachte dat eenieder de hulpbronnen in huis heeft, gaan we die van jou vinden zodat je het patroon doorbreekt.

Neem contact op voor een coachtraject en jij gaat jouw patroon doorbreken.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>