Loslaten, bij storm of rust

veranderen

Loslaten bij storm of bij rustig weer?

Wanneer zal dit blaadje de tak loslaten? Pas als er een storm aan te pas komt en zware regenbuien? Of kiest het een rustig moment om naar beneden te dwarrelen?

Seizoenspatroon

In ons land kennen we de seizoenen met de daarbij behorende patronen. Na de zomer vol warmte en zon, buiten zijn en zwemmen, volgt de herfst en daarna de winter.

De bladeren verkleuren,  kinderen zoeken die mooie rode paddenstoel met witte stippen, gooien de bladeren in de lucht.  Het wordt eerder donker, kaarsen gaan aan en we verblijven meer binnen.

En zo zachtjes aan is het een periode die voorbereid op het einde van het jaar. Wat heb ik nog te doen? Behaal ik mijn doel en resultaat? Evalueren wat er nog niet van gekomen is. Nieuwe of aangepaste plannen voor het komende jaar maken.

Bij de herfst hoort het moment  van loslaten van de bladeren,  nadat ze zo lang mogelijk blijven hangen en hun kleur willen laten zien. En met het loslaten van de tak, maken ze ruimte voor nieuwe knoppen en bladeren in het volgende jaar. En tot die tijd zijn ze bedekking en voeding voor de bodem.

Ruimte maken

En zo hebben we ieder wellicht nog meer patronen die we toepassen. Patronen in wat we eten, hoe we onze dag en week indelen, hoe we het weekend of de feestdagen doorbrengen.

Iedere keer wanneer ik mijn zomer- en winterkleding omwissel en dat moment gebruik om mijn kast uit te ruimen en besluit wat er weg kan. Het brengt ruimte in de kast en geeft mij een tevreden en opgeruimd gevoel.

Als ik met anderen over bovenstaande voorbeelden spreek is er herkenning en hoor ik:  ‘ja, dat is logisch, het vallen van de bladeren hoort erbij”.

Hoe komt het  dan dat we ons op andere momenten verzetten tegen het loslaten? Tegen ruimte maken voor nieuwe dingen? Ergens weten of voelen we dat verandering nodig is en tegelijkertijd houden we vast aan wat we hebben.

Heeft het te maken met de duur dat we ergens aan vast zitten? De emotionele binding? Onwetendheid wat er voor terug kan komen?

Hoe bewust ben jij je van je patronen? Wanneer laat jij los;  bij een storm of op een rustig moment?

Veel vragen die je kan beantwoorden. Een coachtraject dwingt je om niet weg te lopen van deze vragen en op zoek te gaan naar waar de ruimte bij jouw zit. Neem contact op voor een afspraak.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>