6 misverstanden over introverte personen

‘Zo’n uitbundige foto past niet bij een introvert’. Soms hoor ik, als reactie op de klanten waarmee ik werk, hele bijzondere opmerkingen. En doordat anderen dat zeggen, gaan mensen erin geloven. Hieronder 6 misverstanden over introverte personen. Wellicht ken jij er nog meer, laat het dan weten in de reactie eronder.

Introverte mensen weten niet hoe ze plezier moeten maken.

Het gaat erom dat je weet waar je plezier uit haalt. Voor mij is dat niet de hele avond praten, wel een hele avond lekker op de dansvloer bijvoorbeeld. Plezier kan je uit verschillende dingen halen; creatief bezig zijn, zingen, een mooie wandeling, een gezellige lunch, een film bekijken. Plezier betekent voor iedereen iets anders, dus ook introverte mensen maken plezier.

Introverte mensen houden niet van praten

Spreek met een introvert persoon over een onderwerp die persoon goed ligt, dan ervaar je heel wat anders. Net zoals dat je zal merken dat je 1-op-1 hele gesprekken kan hebben. De introvert is minder van de ‘chitchat’ praatjes. En bij onverwachte vragen over een gefundeerde mening, zal de persoon wat meer tijd nodig hebben om over na te denken. Ze gaan liever voor een diepere connectie in het contact en gesprek. En als ze de keus hebben, zullen ze eerder voor app, mail of andere schriftelijke manieren van communicatie kiezen.

Introverte mensen zijn het liefst altijd alleen

Ze kunnen prima alleen zijn, dat klopt. Ze halen energie bij hun zelf, van binnenuit en dan is het nodig om tijd voor je zelf te hebben.  En tegelijkertijd vinden ze het ook fijn om met anderen tijd door te brengen. Daarbij hebben ze een sterke voorkeur voor 1 op 1 of een kleine groep. Ze kunnen nog steeds veel van mensen houden en zijn niet altijd alleen.  

Introverte mensen zijn verlegen

Verlegen, ingetogen, bescheiden; het zou allemaal kunnen. En het zouden ook andere bewoordingen kunnen zijn voor mensen met een meer introverte karakterstijl. Het is eerder dat wat meer secundair reageren. En als ze zich veilig voelen en/of met een onderwerp bezig zijn waar ze zich helemaal in kunnen vinden, hoeven ze helemaal niet verlegen te zijn. Bij verlegen speelt er nog meer een angst mee om zich te uiten. Het is vaak het ‘label’ dat de buitenwereld erop plakt.

Introverte mensen kunnen door een goede training, extravert worden.

Training, coaching kan helpen door anders om te gaan met situaties. Door je meer te laten horen en zien, op een manier die bij je past. Je zal niet in ene extravert worden. Wel mogelijk meer expressief, dat zijn 2 verschillende dingen. Net zoals je niet een zonnebloem wordt, als je als tulpenbol in de grond gaat. Wel kan de ene tulp mooier bloeien dan de ander.

Introverte mensen gaan nooit naar feestjes

Introverte mensen vinden het fijn als ze vooraf kunnen instellen op een feestje. Onverwachte uitnodigingen beperkt ze in de tijd om erover na te denken. En daarbij zal het zeker afhangen wat voor een feestje het is, hoe vertrouwd de omgeving en de mensen die er zijn. Ze zitten niet op alle feestjes te wachten, dat klopt. Maar tussen ‘nooit’ en ‘altijd’ zit nog heel veel variatie!

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>