Kippenhok en introvert

Onlangs had ik ’s avonds een afspraak met een grote groep vrouwen waarvan een aantal nogal extravert zijn. Super gezellig want er wordt veel gelachen op zo’n avond. Dat kan zo’n moment zijn dat je het gevoel krijgt om ook van je te laten horen, mee te moeten doen. Voor mij de kunst om even om mij heen te kijken en te zien wie er allemaal zo actief zijn. En wie vooral luisteren en observeren (waaronder ikzelf).

Introvert wil nog niet betekenen dat niets met groepen wilt doen. Integendeel, het kan zo zijn dat je het prettig vindt om met een groep te zijn. Mits er een gezonde balans is om ook sociale interacties één op één te hebben. En je ook gewoon mag luisteren en er zijn.

In alle drukte van het ‘kippenhok’ ontstond er een boeiend gesprek met de dame naast mij. We spraken over onderwerpen die anders écht niet over tafel geroepen werden. Met oprechtheid en aandacht hadden wij een intens gesprek in de rumoer. Hoe bijzonder is dat!

Je eigen dashboard

Grenzen stellen en voor jezelf zorgen als introvert. Het kan nogal een uitdaging zijn! Vooral wanneer er door mensen om je heen zoals collega’s, leidinggevenden of bekenden, van alles tegen je wordt gezegd. Ze verwachten dat je overal aan mee doet, dat je je mening geeft, dat je zichtbaar bent etc. Door daar aan toe te blijven geven, doe je dingen die verder van je af staan. Het gaat steeds meer energie kosten. Je weet op een bepaald moment niet meer wie je eigenlijk echt bent en welk gedrag nou echt bij jou hoort.

Het is de kunst om elke keer de ‘metertjes van je eigen dashboard’ in de gaten te houden.

Ontdek waar jij zelf invloed op hebt. Bij welke activiteiten kan jij achter het stuur op de dingen die je te doen hebt. Waar kan je je agenda bij sturen zodat er een goed evenwicht is tussen tijd voor jezelf en tijd met anderen. Maak een keuze van bijeenkomsten waar jij je goed bij voelt en die jou wat opleveren.  Meer doen dan je eigenlijk aan kunt of meer prikkels verwerken dan nodig is, daar raakt je eigen batterij van leeg.

Energie in jezelf

Jezelf trainen om je eigen rustige plek te vinden om je op te laden, midden in de hectiek. Het kan!

Gebruik daarvoor een omgeving die jij fijn vindt, waar je graag bent; het bos, het strand, een favoriet plekje op je terras of in je huis. Maak als het ware een foto dat je daar bent, ontspannen, met de beelden, geluiden en geuren die daarbij passen voor jou. En train jezelf om dat beeld met de daarbij behorende geluiden en geuren weer op te roepen. Alsof je er even naar toe ‘vliegt’.  Hoe vaker je dit oefent des te makkelijker het wordt om er even naar toe te gaan en je rust weer terug te vinden. Zelfs als je op het werk bent, net voordat je een spannend overleg in stapt of op een drukke verjaardag.

Verschil omarmen

Het is de eerste V van mijn traject en ebook is ‘verschil omarmen’. Accepteer wat jij nodig hebt en dat het anders is dan wat anderen nodig hebben. Het heeft niets met goed of fout te maken, het gaat over hoe het bij jou van binnen werkt. Bewust worden van hoe het onbewust werkt bij jou.

Wil je je blijven aanpassen en nét zo extravert worden als die ander, dan loop je daar op den duur op leeg. Ieder persoon heeft kwaliteiten en potentieel. Een ieder heeft een stralende diamant in zich. Door het verschil te omarmen en de mooie kanten te zien, stel je jezelf niet meer teleur. Je vindt rust en vertrouwen en kunt jezelf zijn.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>