5x Belang van soft skills voor introvert

Als introvert ervaar je mogelijk dat de wereld om je heen snel en competitief is en dat daarmee juist jouw waardevolle bijdrage, over het hoofd wordt gezien. Van nature meer geneigd naar reflectie en introspectie en oog voor detail, hebben introverten juist kwaliteiten die van onschatbare waarde kunnen zijn in de samenwerking of je organisatie.

En daar is de uitdaging als het gaat om assertief en effectief communiceren, vooral tijdens vergaderingen of een setting waarin je onverwacht wordt gevraagd om te reageren. Door eerdere ervaringen, kan de onzekerheid of angst om niet gehoord of gezien te worden, meespelen, als een schaduw die je volgt. Met als gevolg dat anderen met jou idee aan de haal gaan of wél die promotie.

Daarom in deze blog 5 redenen waarom het ontwikkelen van soft skills essentieel is (voor iedereen) en welke specifiek voor de introverte professional. Zodat je hulpmiddelen en oplossingen hebt voor het vergroten van je zelfvertrouwen en versterken van je leiderschapskwaliteiten.

1.Vergroten van communicatieve vaardigheden

Denk eens terug aan een moment in een groepsgesprek waarbij je vol ideeën zat, maar de woorden zich leken te verstoppen. Voor introverten kan de kunst van het delen van onze gedachten, voelen als het oversteken van een brede kloof omdat we eerst nog intern het aan het processen zijn. Manieren om tijd te vragen, je uit te spreken dat je gedachten nog volop bezig zijn, helpt je om toch gehoord te worden. Of manieren aanleren om te tekenen of steekwoorden je benoemen wat de eerste dingen zijn die in je opkomen. Want de ervaring is ook, dat datgene wat je zegt, wel als waardevol ervaren wordt!

Dus door communicatieve vaardigheden te omarmen, vang je de aandacht van de toehoorders en wordt jouw waardevolle bijdrage gehoord.

2. Bevordering van assertiviteit

Vaak is de eigen gedachte en mening over de ‘extraverte die roept’ onze eigen belemmering. Hoe kijk je naar het feit dat je je mag uitspreken, op een respectvolle manier. Daar gaat assertiviteit over; leren hoe je op ieder moment toch jouw stem kan laten horen, je mening te delen zonder over anderen heen te walsen of zonder jezelf op de achtergrond (of zelfs achterstand) te plaatsen. Werken aan assertiviteit (ik ben ok- jij bent ok), stelt je in staat om je ruimte te claimen in het gesprek, je ideeën te delen zonder te domineren of jezelf te verliezen.

3. Ontwikkeling van samenwerking

Introverten werken vaak het beste in rustige, onafhankelijke situaties. Echter, in een teamgerichte werkomgeving is het cruciaal om effectieve samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen. De kwaliteit van goed luisteren neem je daarin vaak al mee. Door te leren hoe je je unieke perspectieven kunnen inbrengen en tegelijkertijd de ideeën van anderen kunt waarderen, maakt jou als introvert een waardevolle teamspeler. Hierdoor groeit je netwerk die belangrijk is om in te zetten bij een vervolgstap in je loopbaan.

4. Verbetering van Oplossingsgerichte en Resultaatgerichte Denkwijzen

Een van de sterke punten van introverten is hun vermogen tot diepgaande analyse en reflectie. Het biedt vaak een uniek perspectief op problemen. Deze kwaliteiten kunnen bijzonder effectief zijn in het ontwikkelen van een oplossingsgerichte en resultaatgerichte benadering van problemen. Door je te focussen op concrete resultaten en pragmatische oplossingen, kun je als introverte professional resultaten behalen, zowel individueel als in teamverband.

5. Versterken van zelfvertrouwen en zichtbaarheid

Het ontwikkelen van soft skills is cruciaal voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Door vaardigheden te verbeteren of verfijnen blijf je actief leren en je kans op erkenning of promotie vergroten. Het draagt bij om te groeien naar leiderschapsrollen waarin je écht kunt laten zien wat je waard bent.

De reis naar zelfverzekerdheid en leiderschap, als introverte professional, gaat over jezelf goed kennen en durven om te leren. Naast het opdoen van ervaring, leren van inhoudelijke kennis gaat het ook om de vaardigheden, de zogenoemde soft skills. Zie het als benodigd gereedschap, als stuur om te navigeren door de ontwikkelingen in onze sociale en professionele werelden.

Meer weten?

Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw soft skills? Vraag de online training aan en maak een start. En wil je meer, investeer dan in het soft skill assessment. Kijk snel op deze pagina voor meer info.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>