Voorstelrondjes overleven en jezelf zijn: tips voor de bescheiden introvert

Op nieuwe dag, waar de eerste zonnestralen de vergaderruimte binnen glippen, staat Anna bij het raam. Ze kijkt naar buiten, terwijl ze de warmte van de koffiebeker tussen haar handen voelt. De ruimte vult zich langzaam met het geroezemoes van deelnemers voor deze bijeenkomst. Een mengelmoes van stemmen en voetstappen die haar hartslag onwillekeurig doen versnellen. Vandaag de uitdaging om als bescheiden introverte deelnemer, het voorstelrondje in te moeten gaan.

Voor personen met een meer bescheiden en/of introverte kant, voelt een voorstelrondje bij een training of bijeenkomst als een onverwachte solo op het hoofdpodium. De spotlight is plotseling op jou gericht, jij bent het middelpunt. En daarbij komt het gevoel van ‘druk’ dat het goed of bijzonder moet zijn. Je bent zeker niet de enige die zich zo voelt. ‘Oefening baart kunst’ is een wijze uitspraak. Met de volgende tips kun je deze momenten niet alleen overleven, maar er steeds meer vertrouwen in krijgen om te doen.

Voorbereiding is de Sleutel

Alles begint met voorbereiding. Vooraf nadenken over wat je wilt delen, kan de angst voor het onbekende wegnemen. Bedenk een korte introductie over wie je bent, wat je doet, en waarom je deelneemt aan de bijeenkomst. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn; een paar zinnen zijn voldoende. Je kunt dit ook koppelen aan een metafoor van een dier, een sport of automerk. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt met wat je gaat zeggen.

Luisteren als Strategie

Een andere tactiek is om je te richten op het luisteren naar anderen. Dit verlegt de focus van jouw zenuwen naar de personen om je heen, waardoor je meer ontspannen raakt. Bovendien biedt het luisteren naar de introducties van anderen inspiratie en mogelijke aanknopingspunten voor gesprekken.

Gebruik een Anker

In de NLP werken we met zogenaamde anker. Dit is een hulpbron, in dit geval in de vorm van een fysiek object, die je meeneemt en in kan zetten. Voor sommigen kan het vasthouden van een pen,  een armband of een bepaalde steen, kalmerend werken. Dit voorwerp kan dienen als een tastbare herinnering aan je voorbereiding en de innerlijke rust die je thuis hebt geoefend. Meer weten over deze oefening? Laat het mij weten.

Waardeer je Unieke Bijdrage

Het is cruciaal om te onthouden dat je uniek bent, zoals jij bent. Iedereen is aanwezig om iets te leren en te verbinden, en jouw unieke perspectief is een belangrijk onderdeel van die ervaring. Bescheidenheid en introversie zijn geen belemmeringen; ze zijn onderdeel van wat jou jou maakt. Stel je voor dat de hele wereld alleen maar uit zeer uitgesproken, extraverte personen bestaat, wordt er dan nog wel geluisterd?

Door deze tips te omarmen en toe te passen, verminder je je vrees voor voorstelrondjes en deze momenten benutten om aanwezig te zijn op jouw manier. Dus adem diep in, glimlach, en deel je verhaal!

Meer weten?

Wil jij werken aan concreet krijgen van je eigen kwaliteiten, je vertrouwen vergroten, weten wat je wilt in je loopbaan of werken aan persoonijk leiderschap? Maak een afspraak voor en gratis sessie. Kijk snel op deze pagina voor meer info.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>