We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je leest een boek dat jóuw leven zou moeten veranderen, volgt een training die álle antwoorden lijkt te bieden.
Je past de geleerde technieken toe, je maakt notities, je probeert gemotiveerd te blijven, maar de echte, diepgaande verandering blijft uit. Op de een of andere manier voel je dat er nog steeds iets ontbreekt. Herkenbaar?
Het probleem is niet dat de boeken of trainingen niet goed zijn. Integendeel, vaak zitten ze vol waardevolle inzichten. Waar het vaak aan schort, is dat we zelf onvoldoende bewust zijn van onze interne belevingswereld. Het gaat niet alleen om wat we doen en hoe we het doen, maar vooral ook om wie we zijn en wat we werkelijk geloven en waar we voor staan.
Niveaus beter begrijpen
Om dit beter te begrijpen, is het handig om de Neurologische niveaus van Bateson en Dilts erbij te halen, een model vanuit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) dat ik veel gebruik in mijn coachtrajecten. Want dit model helpt je te begrijpen dat er meerdere dimensies zijn waar de verandering betrekking op heeft. En hoe ze van invloed zijn op elkaar.
De niveaus zijn als volgt:
- Omgeving: Waar en wanneer doe je wat je doet?
- Gedrag: Wat doe je precies?
- Capaciteiten: Welke vaardigheden en capaciteiten heb je?
- Overtuigingen en waarden: Waar geloof je in en wat vind je belangrijk?
- Identiteit: Wie ben je?
- Missie: Waarom doe je wat je doet?
Dieper graven voor de kern
Één van de uitgangspunten bij dit model is dat de oplossing van een probleem bijna nooit op het niveau ligt waar het probleem wordt geconstateerd. Bijna altijd op een ander (hoger) niveau. Het volgende voorbeeld om dat toe te lichten:
Stel je voor dat je een boek leest over effectief communiceren. Je leert technieken (Gedrag) en ontwikkelt vaardigheden (Capaciteiten), maar als je diep van binnen gelooft dat je een slechte spreker bent (Identiteit) of dat jouw mening er niet echt toe doet (Overtuigingen), dan zal je communicatie nooit écht verbeteren.
Hier komt het belang van een individueel coachtraject om de hoek kijken. Ik kijk niet alleen naar de hoe’s en wat’s, maar graaft dieper naar je waarom’s en wie. Door stap voor stap hier doorheen te gaan, word je bewust hoe dit voor jou werkt. In situaties waar je problemen ervaart en in situaties waar het allemaal lekker loopt. Zo ontdek je ook de verschillen. Daarom gaat het in een coachtraject vaak nog meer over je onderliggende overtuigingen, je waarden, je identiteit en uiteindelijk je missie, je daar bewust van zijn. Zodat je ook zelf een keuze krijgt om er iets anders in te zetten.
Een Praktijkvoorbeeld
Neem nou een cliënte van mij, laten we haar Karin noemen. Ze was teamleider bij een groot bedrijf en volgde tal van leiderschapstrainingen. Toch kon ze haar team niet motiveren zoals ze wilde. Tijdens onze sessies ontdekte Karin dat haar angst om autoritair over te komen (een overtuiging) haar ervan weerhield om direct te communiceren en leiderschap te tonen. We werkten aan haar beeld over direct zijn en leiderschap en aan het in lijn brengen van nieuwe overtuigingen en waarden met haar gedrag. Het resultaat? Een leider die haar team inspireert met vertrouwen en empathie.
Waarom zou je willen verdiepen in je eigen logische niveaus?
-
Zelfbewustzijn vergroten: door je onzekerheid kan het zijn dat je je eigen sterktes en de waarde die je aan anderen en aan situaties biedt, niet herkent. Door meer zelfbewustzijn te hebben over hoe jouw niveaus zijn opgebouwd. Dan kun je werken aan het vergroten van je vertrouwen.
- Aanpakken van beperkende overtuigingen: het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je niet kan spreken in een groep, dat je mening er niet toe doet. Het zijn gedachten die overtuigingen worden en je belemmeren. Door de stappen van de logische niveaus door te lopen, ontdek je makkelijker met welke overtuigingen je jezelf beperkt. Dan ga je jezelf uitdagen om er een helpende overtuiging naast te zetten.
- Versterken van zelfacceptatie: accepteren van wie je werkelijk bent, inclusief het erkennen en waarderen van kwaliteiten zoals bedachtzaamheid, gevoeligheid en de voorkeur voor diepgaande gesprekken boven oppervlakkige small talk die bij meer introverte mensen voorkomt.
Deze punten helpen je om je doelen te bereiken en de relaties met anderen te verbeteren.
Training en coaching
Een training focust vaak op het gedrag en de vaardigheid. In de coaching gaan we juist een stap verder waardoor de echte verandering kan plaatsvinden.
En weet je wat het mooie is? Het moment waarop je beseft dat deze diepere niveaus de sleutel zijn tot echte verandering, dat is vaak een moment van opluchting. “Dus al die tijd lag het niet aan de boeken of trainingen, maar aan mijn eigen diep verborgen overtuiging dat ik eigenlijk een undercover superheld ben die vastzit in het dagelijkse leven?” Precies, die ja!
Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op het denken dat een boek of training niet heeft gewerkt zoals je hoopte, bedenk dan dat echte verandering begint met een diepe duik in jezelf. Want veranderen doe je niet door enkel te doen, maar vooral door te begrijpen wie je bent en wat je écht drijft.
Meer weten?
Wil jij werken aan concreet krijgen van je eigen kwaliteiten, je vertrouwen vergroten, weten wat je wilt in je loopbaan of werken aan persoonlijk leiderschap? Maak een afspraak voor en gratis sessie. Kijk snel op deze pagina voor meer info.