Inspiratie van introverte rolmodellen

Inspiratie van introverte rolmodellen

Leren doen we op verschillende manieren: door kennis tot ons te nemen (weten). Door te doen en te ervaren, door school, training, cursussen. Als ik voor mijzelf spreek, dan hebben andere mensen ook een belangrijke rol gespeeld in mijn persoonlijke ontwikkeling: mensen die ik als voorbeeld zag, waarbij ik ervaarde; zo kan het ook.  

Vanaf onze jongste jaren worden we beïnvloed door de mensen om ons heen, ouders, familie, leerkrachten, beroemdheden, die bewust of onbewust onze waarden, gedragingen en dromen vormgeven. Over wie droomde jij vroeger? Of had je een ‘poster’ aan de muur hangen?

Rolmodellen:

Rolmodellen zijn levende voorbeelden van wat je kunt bereiken en hoe het ook kan. Mensen die je wellicht bewondert. Dit daagt je uit om zelf te ontdekken, je blik te verruimen. De rolmodellen tonen ons dat het mogelijk is om trouw te blijven aan jezelf én ook naar buiten te treden.

In deze blog duiken we in de wereld van introverte rolmodellen die van onzekerheid naar succes zijn gegroeid. Mensen die soms jaren nodig hebben gehad om te ontdekken hoe ze uit hun schulp kunnen kruipen. Mensen die de in wereldtop werken of beroemd zijn geworden. En zeker niet altijd zonder te vallen of tegenslag. En ook zeker niet door hard te gaan schreeuwen. Nee, een doordachte aanpak en diep vertrouwen in iets.


Inspirerende voorbeelden en lessen:

Bill Gates, J.K. Rowling en Steven Spielberg

De medeoprichter van Microsoft is bekend om zijn introverte natuur. Hij gaf vaak de voorkeur aan boeken boven feestjes. Hij gebruikte zijn concentratievermogen en liefde voor diepgaande kennis om technologieën te ontwikkelen die de wereld hebben veranderd.

Les: Gebruik je liefde voor detail en concentratie om diepgaand werk te verrichten dat impact heeft.

Voordat J.K. Rowling de wereld betoverde met Harry Potter, zat ze vaak alleen in een café te schrijven terwijl haar baby naast haar sliep. Rowling’s verhaal van een alleenstaande moeder die worstelde met depressie en toch een literaire wereld kon bouwen, laat zien hoe je innerlijke werelden kunt transformeren tot uiterlijke successen.

Les: Zet doorzettingsvermogen en verbeelding in om je eigen magische successen te scheppen.

Als regisseur staat Spielberg bekend om zijn vermogen om diep emotionele en impactvolle films te maken, vaak vanuit een subtiele en introspectieve benadering.

Les: Luister naar en vertrouw op je innerlijke stem als gids voor creatieve uitdrukking.

Na hun overlijden nog steeds bekend:

Albert Einstein, Vincent van Gogh, Audrey Hepburn

Einstein, vaak gezien als de belichaming van een introverte denker, spendeerde veel tijd alleen in nadenken en theoretiseren, wat uiteindelijk leidde tot de formulering van de relativiteitstheorie.

Les: Grootse ideeën hebben vaak rust en afzondering nodig om te bloeien.

Hoewel Vincent van Gogh internationaal erkend is als een briljante schilder, was hij in zijn persoonlijke leven bekend om zijn introverte en reflectieve aard. Hij legde zijn emoties en visies vast in zijn kunst, die nu (eigenlijk nog meer na zijn dood) wereldwijd wordt geprezen.

Les: Gebruik creatieve expressie als een uitlaatklep en communicatiemiddel voor je innerlijke wereld.

De filmlegende Audrey Hepburgn was bekend om haar beschouwende en zachte persoonlijkheid, wat haar hielp om diepgaande connecties met mensen te maken, zowel op als buiten het scherm.

Les: Charisma en invloed hebben niet altijd een luid stemvolume nodig.

Van eigen bodem: 

In ons eigen land zijn ook veel voorbeelden te vinden. Ik noem er twee: Herman Koch, Wubbo Ockels

De bekende Nederlandse schrijver Herman Koch, van boeken zoals Het Diner staat bekend om zijn vermogen om complexe menselijke emoties en sociale situaties te ontleden. Hij wordt vaak omschreven als bedachtzaam en observerend, gebruikt zijn schrijven als een middel om de diepten van het menselijk gedrag te verkennen.

Les: Observatie kan een krachtig gereedschap zijn in zowel persoonlijke ontwikkeling als creatieve uitdrukking.

De eerste Nederlandse astronaut en later een voorvechter van duurzame technologie, Wubbo Ockels, was bekend om zijn doordachte en visionaire ideeën. Zijn passie voor innovatie en duurzaamheid hielp om belangrijke gesprekken en ontwikkelingen in Nederland aan te jagen.

Les: Grootse ideeën vereisen een visionaire blik en de moed om te dromen.

Jonge rolmodellen

Het bewijs dat leeftijd slechts een getal is als het gaat om het maken van een verschil zoals Malala Yousafzai en Yara Shahidi

Malala Yousafzai, de jongste Nobelprijswinnaar ooit, begon haar activisme voor meisjesonderwijs in Pakistan toen ze nog maar een tiener was. Ondanks haar wereldwijde bekendheid, blijft Malala een bedachtzame en ingetogen persoonlijkheid hebben.

Les: Zelfs één stem kan de wereld veranderen, en je bent nooit te jong om te beginnen.

Yara, bekend van haar rol in Black-ish, gebruikt haar platform niet alleen om te entertainen maar ook om te pleiten voor onderwijs en vrouwenrechten. Haar bedachtzame manier van spreken op openbare platforms toont haar introverte effectieve leiderschapsstijl.

Les: Gebruik je platform, hoe groot of klein ook, om bewustzijn te creëren en te pleiten voor verandering.

 

De verhalen van deze mensen, jong, oud, nationaal en internationaal, tonen aan dat succes niet altijd komt met grote gebaren of luide woorden. Soms is het de stille vastberadenheid, de diepe reflectie, en het geduld dat ware verandering teweegbrengt. Elk van hen leert ons een les,  heeft op zijn of haar manier de wereld iets gebracht.

Welke les neem jij voor jou persoonlijk mee?

Meer weten?

Wil jij werken aan concreet krijgen van je eigen kwaliteiten, je vertrouwen vergroten, weten wat je wilt in je loopbaan of werken aan persoonlijk leiderschap? Maak een afspraak voor en gratis sessie. Kijk snel op deze pagina voor meer info.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>