In een cirkel draaien. Steeds dezelfde gedachten. Het gevoel dat je vastzit, dat er niets lijkt te veranderen, hoe hard je ook werkt of probeert. Je kan de knop niet vinden om het anders te doen, ook al weet je dat je best meer kan. Maar toch kom je niet verder. Het is frustrerend, en het knaagt aan je zelfvertrouwen. Alsof er een onzichtbare muur tussen jou en je doelen staat.
Het begint met de realisatie dat het niet lekker loopt. Boos worden op jezelf en frustratie helpt niet. Zeuren als een klein kind ook niet.
Wat wel werkt is het nemen van kleine, bewuste stappen. En de optelsom van die stappen kunnen leiden tot grotere veranderingen. Het gaat niet om drastische sprongen of het direct bereiken van je einddoel, maar om het bouwen van zelfvertrouwen door langzaam en consistent vooruit te bewegen.
Hoezo, vastzitten?
Voordat we kijken naar hoe kleine stappen verandering kunnen brengen, is het belangrijk om te begrijpen waar het gevoel van ‘in cirkeltjes lopen’ vandaan komt. Het kan verschillende oorzaken hebben:
- Angst voor verandering: Verandering kan spannend zijn. Zelfs als je niet tevreden bent met je huidige situatie, kan de angst voor het onbekende je tegenhouden om stappen vooruit te zetten.
- Gebrek aan richting: Soms weten we niet wat we precies willen of welke richting we op moeten. Dit zorgt ervoor dat we geen actie ondernemen, simpelweg omdat we niet weten waar we moeten beginnen. Of Hoe we dat moeten doen.
- Belemmerende overtuigingen: “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik kan dit niet.” “Het zal toch niet werken.” Deze overtuigingen werken als zelfopgelegde blokkades die ons ervan weerhouden om stappen te zetten.
- Te veel focus op het einddoel: Als je alleen maar bezig bent met het eindresultaat en hoe ver je daar nog van verwijderd bent, kan dat verlammend werken. Het lijkt alsof de weg te lang en te moeilijk is, waardoor je helemaal niet in beweging komt.
Echt willen
Je kunt het allemaal weten en voelen. De crux zit in écht willen veranderen. Er zo klaar mee zijn of er zo van balen. Met afvallen of stoppen met roken is dat net zo. Je zelf diep in de ogen aankijken en zeggen: ja, nu ga ik het doen. Hoe spannend ook en toch wil ik het.
Je brein vind het prettig als het veilig is, behapbaar en overzichtelijk. Daarom werken realistische stappen zo goed. Want het is:
- Overzichtelijk en haalbaar zijn: Als je elke stap klein en concreet maakt, voelt het veel minder overweldigend. Dit maakt het makkelijker om in beweging te komen.
- Zelfvertrouwen opbouwen: Elke keer dat je een kleine stap zet en een klein succes behaalt, bouw je aan je zelfvertrouwen. Dit vertrouwen geeft je de kracht om door te gaan en grotere stappen te nemen.
Verlangen naar vooruitgang
Hoe kun je nu in actie komen als je je vast voelt zitten? Hier zijn enkele stappen die je kunt zetten om het proces in gang te zetten:
- Toegeven dat je je zo voelt: De eerste stap naar verandering is erkennen dat je je vast voelt zitten. Dit betekent niet dat je gefaald hebt, maar dat je klaar bent voor verandering.
- Stel kleine, haalbare acties: In plaats van te focussen op het grote einddoel, richt je op kleine stappen die je vandaag nog kunt nemen. Bijvoorbeeld: als je je zelfverzekerder wilt voelen in meetings, begin dan met één keer per week je mening te geven, hoe klein ook.
- Wees geduldig: Persoonlijke groei is een duurloop, geen sprint. Geef jezelf de tijd om te leren, te groeien en te veranderen. Elk klein stapje is een stap in de goede richting, zelfs als het niet meteen grote veranderingen lijkt te brengen.
- Focus op je successen: Houd je kleine successen bij. Door te zien hoe ver je bent gekomen, hoe klein de stappen ook lijken, krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen.
- Omarm de leerervaring: Wees niet bang om fouten te maken. Juist door fouten te maken leer je en kun je groeien. Fouten maken is een normaal onderdeel van elk proces van verandering en persoonlijke ontwikkeling.
Kortom, begin klein: Kies een concreet doel voor vandaag of deze week en werk daar naartoe. Je zult merken dat, naarmate je meer kleine stappen zet, de beweging vanzelf gaat komen.
Je kunt deze stappen alleen doen. Of iemand in je omgeving als ‘supporter’ vragen. En er zijn veel manieren om het samen met iemand te doen. Door coaching, training, afhankelijk van waar je uit los wilt komen.
En wil je weten wat ik daar in voor jou kan betekenen: plan een afspraak in.