De ene introvert is de andere niet

Als we aan introversie denken, hebben we vaak een beeld van iemand die liever rustig aan doet, reflecteert en op de achtergrond blijft. En de realiteit is dat de ene introvert de andere niet is. Want ieder mens is uniek, je bent veel meer dan dat!

Naast je karakterstructuur, opvoeding en ervaring, kan je ook vanuit een andere bril hiernaar kijken:  de invloed van (complexe) metaprogramma’s. Dit zijn onbewuste patronen die bepalen hoe we informatie verwerken en keuzes maken. Deze programma’s beïnvloeden niet alleen introverten, ze spelen een rol bij een ieder van ons.

Veel vragenlijsten, zoals MBTI, drijfveren of persoonlijkheidtesten, zijn gebaseerd op kennis van metaprogramma’s. Bij begeleiding, training en coaching op gebied van samenwerking en communicatie, is dit vaak een helpend inzicht.

Hieronder benoem ik enkele van deze veelvoorkomende metaprogramma’s. Waar ben jij je al bewust van?

1) Bereiken en Vermijden

Iedereen heeft een voorkeur voor hoe je gemotiveerd wordt. Voor sommige mensen ligt de focus op het bereiken van doelen en successen – ze zijn altijd op zoek naar de volgende uitdaging. Anderen zijn meer gericht op het vermijden van risico’s en het veiligstellen van hun comfortzone. Deze balans kan invloed hebben op hoe je uitdagingen benadert, ongeacht je persoonlijkheidstype.

Spiegel: Wat drijft jou om in actie te komen – de opwinding van het succes dat lonkt, of de rust die je voelt bij het vermijden van teleurstelling?

2) Denken, voelen of doen

Bij beslissingen nemen variëren mensen in hun aanpak, of ze nu introvert of extravert zijn. Sommigen denken hun keuzes grondig door en blijven misschien in het denken hangen zonder tot actie te komen. Anderen baseren hun beslissingen vooral op gevoel en intuïtie, terwijl een derde groep zonder al te veel nadenken direct in actie schiet. Elk van deze voorkeuren kan leiden tot succes, maar ook tot uitdagingen, afhankelijk van de context en situatie.

Spiegel: Waar herken jij jezelf in – ben je een denker, een voeler of een doener? En hoe beïnvloedt dat jouw interacties met anderen?

3) Intern en Extern referentiekader

Introverten worden vaak geassocieerd met een sterk intern referentiekader; ze vertrouwen op hun eigen oordeel en intuïtie. Er zijn ook extraverten en ambiverten kunnen hierin verschillen. Een extravert kan juist een intern referentiekader hebben en besluiten nemen zonder veel externe input. Aan de andere kant kan een introvert soms sterk leunen op de meningen van anderen voor bevestiging, net als sommige extraverten. Deze nuance kan bepalen hoe je omgaat met feedback en sociale interacties.

Spiegel Hoe beslis jij wat de juiste weg is? Luister je naar je innerlijke stem of zoek je naar bevestiging van buitenaf?

4) Globaal en specifiek

De manier waarop je naar het grotere geheel kijkt of de voorkeur hebt voor details kan variëren. Een globaal georiënteerde persoon ziet graag de grote lijnen, terwijl iemand met een voorkeur voor details zich comfortabel voelt in het uitwerken van elk aspect. In teamverband kan het inzicht in deze voorkeuren helpen bij het begrijpen en benutten van elkaars sterke punten. Gaat het bij jou om het waarom en in grote lijnen waar naar toe. Of wil je meer in detail weten hoe dat er dan uit ziet.

Spiegel: Hoe pak je taken of opdrachten aan – ben je gericht op het grotere geheel, of hou je van het verdiepen in de details? En hoe beïnvloedt dit je samenwerking met anderen?

5) Overeenkomsten en verschillen (matchen en mismatchen)

Hoe verwerken mensen informatie en hoe reageren ze op situaties of ideeën; door te kijken naar overeenkomsten of naar de verschillen?

Een persoon die gericht is op overeenkomsten ziet snel de overeenkomsten tussen situaties, ideeën of mensen en zoekt naar harmonie en eenheid. Dit type kan gemakkelijk aansluiting vinden en relaties opbouwen omdat het de gemeenschappelijke basis benadrukt.

Daarentegen is iemand die de voorkeur heeft voor mismatchen meer geneigd om verschillen en uitzonderingen te zien. Dit kan iemand maken tot een kritische denker of iemand die problemen en fouten snel opmerkt. Hier zit een krachtkant en een valkuil kant aan, vooral wanneer alles een ‘ja maar,’ wordt.

Dit kan grote invloed hebben op hoe je samenwerkt, discussieert, en nieuwe ideeën omarmt. Een extraverte mismatcher kan bijvoorbeeld als scherp en kritisch overkomen in groepsdiscussies, terwijl een introverte mismatcher subtieler afwijkende meningen uitdrukt. Ambiverte mensen kunnen vaak schakelen tussen het zien van overeenkomsten en verschillen, afhankelijk van de situatie.

Spiegel: Herken je jezelf als iemand die vooral overeenkomsten ziet en verbinding zoekt, of ben je iemand die instinctief verschillen en fouten opmerkt? Hoe beïnvloedt dit jouw interacties met anderen en je bijdrage aan groepsdynamiek?

Bewust worden van het onbewuste

De metaprogramma’s hebben we allemaal en in dit artikel benoem ik een beperkt aantal. Ze vormen het unieke samenspel van denk- en gedragspatronen.  Door je bewust te worden van jouw eigen metaprogramma’s en die van de mensen om je heen, kun je niet alleen jezelf beter begrijpen, maar ook je communicatie en samenwerking verbeteren het leren herkennen en waarderen van deze subtiele verschillen kan de sleutel zijn tot effectievere relaties en meer zelfinzicht.

Wat maakt jou uniek?

En wil je weten wat ik daar in voor jou kan betekenen: plan een afspraak in.

Over de auteur

Elly Smits  -  Coach & Trainer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>